Askim

Dersom Glommabanen blir realisert kommer den største trafikkandelen til å være mellom Fredrikstad, Sarpsborg og det nye sentralsykehuset på Kalnes. Likevel kommer man ikke utenom Askim og Rakkestadlinjen, som kommer til å utgjøre den indre Glommabanen. Med kulturbyen Askim som startpunkt håper vi å lette veitrafikken mellom den nordlige og sørlige delen av Østfold, samt å gjøre det enda mer attraktivt og enklere for pendlere å reise mellom fylkets største byer.

Om Askim

Askim er etter alle målestokker en liten by, med knappe 14 000 innbyggere et terreng på 69 kvadratkilometer. Likevel er det ikke noe å si på hva byen har å by på av kulturtilbud. Her finner en et aktivt kulturhus som er tilgjengelig for både unge og eldre. Askim har to kinosaler (hvorav en THX-kino) og badelandet Østfoldbadet, som året rundt trekker besøkende fra hele fylket. Her august samles deltakere fra nært og fjernt seg til Askims kulturfestival, Kraftfestivalen.

Med tanke på næringsliv er Askim per i dag særlig bekjent med servicenæringer, mens industriselskapet Glava er å regne som byens hjørnesteinsbedrift. Her finner en også kraftverkene Solbergfoss, Kykkelsrud og Vamma, som innenfor hver sine grenser utnytter områdets fosser til kraftproduksjon.

Glommabanen og Askim

En del av fylkets planer for Askim er å fokusere på sentrumsutvikling og befolkningsvekst i løpet av de neste tiårene. Sammen med nabokommunene Eidsberg, Mysen og Rakkestad, regnes det med at Indre Østfold passerer 100 000 innbyggere i løpet av kort tid.

Med en slik eksplosiv forventet vekst sier det seg selv at det er et behov for at fylkets transportmuligheter og annen infrastruktur også følger utviklingen. Nye innbyggere må kunne bo, jobbe og reise fritt mellom fylkets store tettsteder for arbeid og skolegang, uten at dette medfører et økt press fra biltrafikk.  

Dersom vi når målet med å realisere en Glommabane som også når Indre Østfold innen 2020, vil dette være en velkommen utvikling som er med på å bremse de utfordringene en økt befolkningsvekst medfører. Etter alle forhold vil Glommabanen være med på å kontrollere og forsterke den positive utviklingen denne delen av fylket møter i dag og i morgen.

Bygger på eksisterende skinner

Planene om Glommabanen er ikke luftslott som bygger på urealistiske muligheter for skinnelegging i utilgjengelige deler av Østfold. Tvert imot planlegger Glommabanen AS å benytte seg av den allerede eksisterende toglinjen (Østre linje) som i dag går mellom Askim og Sarpsborg. Idéen er å benytte linjen som en kombibane, og at banen, som de vanlige togene, stopper ved Mysen, Rakkestad, Rudskogen og Sandesund, for å nevne de største stasjonene.  Fra Sarpsborg kommer banen til å gå på egen trasé, enten mot Østfoldsykehuset eller mot sentrum i Fredrikstad.

Den eksisterende skinnegangen gjør realiseringen av en Glommabane i Indre Østfold enda mer håndgripelig enn om banen måtte bygges fra bunnen av. Skinnene er der allerede, og de er i god og oppdatert stand, noe som gjør det lite risikabelt å la bybanen nå de indre delene av Østfold.

Kostnader

Estimerte kostnader for bygging av Glommabanen i Nedre Østfold, som er å regne som hovedbanen, ligger på 2,5 milliarder norske kroner som basiskostnader. Inklusive uforutsette kostnader, planlegging, byggherre, rigg og drift og andre avgifter, stiger denne summen til et sted mellom 3,5 og 4,3 milliarder, avhengig av hvilken gjennomføringsmodell fylket bestemmer seg for å velge.

En tilkobling av Østre linje, som gjør Glommabanen tilgjengelig for beboere i Askim og andre tettsteder i Indre Østfold, medfører betydelig lavere kostnader, ettersom at skinnene allerede er på plass. Det estimeres rundt 280 millioner kroner i basiskostnader, og med andre avgifter (uforutsette kostnader, planlegging, byggherre, rigg og drift og andre avgifter) kommer totalkostnaden på et sted mellom 450 og 500 millioner kroner.

Mens kostnader på disse størrelsene alltid vil skape en viss blest og debatt om hvorvidt fordelene ved prosjektet veier mer enn ulempene, er det viktig å huske på at en realisert Glommabane vil være med på å direkte øke den økonomiske veksten i hele fylket. Med en høy estimert befolkningsvekst og et næringsliv i stadig utvikling, vil en bybane som strekker seg gjennom fylket være med på å gi hele økonomien et velkomment løft, og utgiftene vil på lang sikt gi god avkastning for både hver enkelt by og hele Østfold.