Fredrikstad

Fredrikstad er en by og kommune i Nedre Østfold, som sammen med Sarpsborg danner tettstedet Nedre Glomma. Mens Sarpsborg er et knutepunkt som knytter Østfold til hovedstaden og Sverige, er Fredrikstad et viktig mellomledd mellom øyene Kråkerøy, Vesterøy, Asmaløy og Kirkeøy, hvor pendlere daglig ankommer via passesjer- og sykkelferger eller fylkesvei 108.

Fredrikstad er i seg selv en viktig for Østfolds næringsliv, med mange etablerte bedrifter og tusenvis av arbeidsplasser. Som en av Norges største kulturbyer, er Fredrikstad også et yndet turistmål. Her kommer det året rundt reisende fra nært og fjernt, for å oppleve turistattraksjoner som gamlebyen, den flotte havnen og å ta fergen over til de omkringliggende øyene.

Det er ingen tvil om at Fredrikstad har behov for en bedre utbyttet kollektivtransport som knytter byen nærmere Sarpsborg og fylkets andre store tettsteder. Dette er en by i vekst, som har et voksende behov for en større arbeidskraft. Videre arbeider mange Fredrikstadmenn og -kvinner andre steder i fylket, og har behov for en mer effektiv og miljøvennlig transport, da dagens bussrute ikke er tilstrekkelig for å takle det store presset.

Om Fredrikstad

Med over 80 000 innbyggere er kystbyen Fredrikstad fylkets største kommune og Norges sjuende største by, målt i antall innbyggere. Fredrikstad kalles ofte for Norges første renessanseby, med et tydelig preg av Renessansens tilbøyelighet for regelmessighet i arktitektur og form. Her finner en avgrensede kvartaler med gater lagt i regelmessige mønstre og en flott gamleby som bærer preg av byens første spede år mot midten av 1500-tallet.

Det var i 1567 at Fredrikstad ble grunnlagt, da kong Frederik II av Danmark og Norge responderte til svenskenes brenning av Sarpsborg under den nordiske sjuårskrigen. Planen om å bygge en by som var mindre utsatt for angrep gjorde at Fredrikstad ble til, oppkalt etter monarken selv og strategisk plassert ved kysten. Dermed kan grunnleggelsen av Fredrikstad på sett og vis sees på som en gjenreisning av Sarpsborg.

Den nære forbindelsen til havet har alltid vært grunnleggende for Fredrikstads næringsliv, og skipsindustri og båtproduksjon har lenge vært to av de største industriområdene i byen. Et førsteklasses eksempel på tidlig maritim industridrift i Fredrikstad er Norsk Gearfabrikk AS, som ble grunnlagt av den kjente båtbyggeren Bjarne Aas i 1916. I dag preges industrien av racerbåter, og produsenten Hydrolift har sitt hovedsete i Fredrikstad.

Fredrikstad har lenge vært en foregangsby når det gjelder produksjon og utvikling av forbrukervarer. Det var blant annet på Lisleby brug i 1877 at det første norske elektriske lyset ble tent. I dag er Fredrikstad særlig kjent for å være hovedsete til bedrifter som Norsk Teknisk Porselen (NTP), sukkertøyprodusenten Brynildsen og kaviargiganten Mills. Også media spiller en unik rolle i Fredrikstad, som er hovedsete for NRK Østfold og det statlige Medietilsynet.

Glommabanen en positiv utvikling

I planene til den foreslåtte Glommabanen er Ferjestedet i Fredrikstad tenkt til å være en endeholdeplass. Dette betyr at banen vil kunne knytte byene og tettstedene i Nedre Glomma tettere sammen, samtidig som at Indre Glomma vil komme i nærmere kontakt med de nedre strøkene i fylket.

De mange fordelene en bybane vil ha for Fredrikstad kan løst fordeles på tre kategorier: transport, miljø og turisme.

  • Forbedret transport er den fordelen som de fleste av byens innbyggere vil høste frukter av på kort sikt. Med tusenvis av pendlere som daglig reiser til fylkets andre store byer og tettsteder for å arbeide eller studere er det eksisterende kollektivtilbudet ikke godt nok utbygget til støtte opp om alle de reisende. I praksis betyr dette at pendlerne er avhengig av å disponere egen bil, noe som igjen medfører et stort trafikkpress på de tre hovedveiene mellom Fredrikstad og Sarpsborg.
  • Med det grønne skiftet like om hjørnet er miljøsaker på alles tunger, og skal Østfold være med på å gjøre Norge til et miljøvennlig og moderne land, er fylket nødt til å gjøre noe for å redusere den høye biltrafikken.
  • Det er ingen tvil om at Fredrikstad er en vakker by med mye å by på av turistattraksjoner for både norske og internasjonale reisende. Likevel er Norge et vanskelig land å være turist i, særlig hvis en ikke disponerer leiebil. Et godt utbygget transportsystem vil gjøre Østfold til et attraktivt sted å besøke for de mange turistene som årlig lander på Gardermoen.