Det finnes en lang liste med gode grunner for å forbedre kollektivtransporten langs Glomma, som berører to av Norges mest spennende og fremgangsrike byer – Sarpsborg og Fredrikstad. En bybane vil blant annet være med på å fremme økonomisk vekst, både i byene og i Østfold generelt, gjennom økt turisme, et tettere forhold mellom de to områdene og muligheter for utvikling av boligområder langs Glomma. Dessuten finnes det en rekke gode miljø-argumenter for å satse kollektivt i stedet for privat med tanke på transport.
Her presenterer vi noen av våre argumenter for hvorfor en bybane mellom Fredrikstad og Sarpsborg bør realiseres.
Det grønne skiftet
Det 20. århundre har på mange måter representert en stor utfordring for miljøet, samtidig som at det har medført en velkommen økonomisk vekst for fremgangsrike land som Norge. Veksten førte til et økt fokus på individets og kjernefamiliens behov og komfort, noe som igjen gjorde at det per i dag er forventet at hver husstand disponerer minst én privatbil.
Togene og trikkene, som en gang var sett på som samfunnets fremtid, ble utkonkurrert av den voksende middelklassens stadig økende krav om komfort og effektivitet. Med nedbygging av skinner ble bussen den eneste kollektive muligheten på de fleste tettsteder og mindre byer, selv om dette på ingen måte er å regne som et særlig grønt eller behagelig alternativ i forhold til tog.
Men det var da, og nå er samfunnet igjen i endring. Med et økt fokus på miljø og de utfordringene som skapes av de menneskeskapte klimaendringene, ser flere og flere byer og tettsteder på tog- og trikketrafikk som et fullverdig alternativ til dagens kollektivtransport. Med en blanding av nostalgi og fremtidsrettethet har vi sett en oppblomstring av skinnetrafikk over Europa og Nord-Amerika, i løpet av de siste 10-15 årene.
Den moderne trikken, som Bybanen i Bergen, er blitt et forbilde for mange av Norges byer som uten et godt kollektivtilbud. Glommabanen bør realiseres fordi den vil være med på å øke veksten i kollektivtransport i Østfold. Det er et mål for Norge generelt og hvert fylke spesielt at kollektivtransport, sykkel og gange gis prioritet i form av samferdselsbevilgning. Dersom vi kollektivt skal klare å gjennomføre et grønt skifte er det vesentlig at initiativer som Glommabanen og lignende bybaner realiseres.
Kunnskap, infrastruktur og kommunikasjon
Andre viktige argumenter for å realisere Glommabanen er at en økt satsning på områder som kunnskap, infrastruktur og kommunikasjon er vesentlig for at Østfold utvikles i det lange løp og gjøres til et attraktivt sted å leve og arbeide. Sarpsborg og Fredrikstad er i dag byer i vekst, og mange av Norges nye arbeidsplasser skapes her.
Selv om fylket har et sterkt fokus på disse forholdene er det ikke i forkant av utviklingen, sammenlignet med byer som Bergen, Oslo og Trondheim. Glommabanen vil være med på å åpne for en enklere transport mellom byene, og til store arbeidsgivere som sentralsykehuset på Kalnes, noe som gjør at store og mindre bedrifter kan tilsette kvalifiserte ansatte uavhengig av hvor langs Glommaelva de bor. Det er også all grunn til å tro at en bybane på denne strekningen vil gi ringvirkninger for utvikling av nye boligområder langs elva, og dermed gjøre fylket attraktivt for nye innbyggere, som utgjør en vesentlig del av en voksende økonomi.
Bedre infrastruktur betyr også bedre tilretteleggelse for turister. Norge kan være en skikkelig utfordring for besøkende uten egen eller leid bil, og jo mer vi klarer å tilrettelegge for en komfortabel og effektiv transport, desto flere grunner har turister til å legge igjen pengene sine i byer som Sarpsborg og Fredrikstad. Begge byene har utrolig mye å by på av både kultur og natur, og har god kapasitet til å ta imot nye besøkende fra både nært og fjernt.
En avlastning for Oslo
Sist men ikke minst vil en realisert Glommabane gi hovedstaden et mye ønsket avbrekk.. Per i dag flytter mange fra hjembyen sin for å søke arbeid eller studier i Oslo, noe som igjen betyr at hovedstaden har store utfordringer med å skaffe både boliger og transportsmetoder.
Ved å fokusere på utbygging av kollektivtransport og infrastruktur i Norges andre byer, som Fredrikstad og Sarpsborg, gjøres disse stedene mer attraktive for både nye bedrifter, arbeidstakere og studenter. Slik kan Glommabanen være med på å begrense trenden med fraflytting som vi ser i dag.