Sarpsborg

Hovedbanen til den foreslåtte Glommabanen kommer til å gå mellom Østfolds to største byer, nemlig Fredrikstad og Sarpsborg. Mens førstnevnte befinner seg i den sørligste delen av Ytre Østfold, nær kysten, er sistnevnte et av fylkets store knutepunkt. Sarpsborg ligger like ved E6, og er dermed den byen i Østfold som forbinder fylket med Oslo og reisende fra Sverige som krysser Svinesundsbrua.

Flere av fylkets største arbeidsgivere er å finne i og i nærheten av Sarpsborg, deriblant det nyåpnede sentralsykehuset på Kalnes. Dette gjør Sarpsborg til en by hvor pendlere fra omliggende tettsteder daglig reiser til og gjennom for å komme seg videre til sin endelige destinasjon. Likevel er det dårlig med kollektiv-tilbud for reisende som ikke disponerer egen bil, og byen preges av et stadig større press fra biltrafikk og alt det måtte medføre av miljøgifter og forurensing. Ved å realisere Glommabanen kan vi redusere mye av presset byen utsettes for av biltrafikk, i tillegg til å gjøre livet enklere for de aller fleste av Sarpsborgs innbyggere.

Om Sarpsborg

Sarpsborg er både en kommune og by i Nedre-Østfold. Med med nesten 55 000 innbyggere det dette fylkets nest største by og på listen over Norges ti største byer. Derfor er det ikke rart at dette også er Østfolds fylkeshovedstad, og sammen med Fredrikstad i sør danner Sarpsborg regionen Nedre Glomma. Nedre Glomma regnes som Norges sjette største tettsted, som for tiden er knyttet sammen via tre bilveier og et par rutebusser.

Sarpsborgs to store naturressurser, Glommaelva og Sarpsfossen, danner grunnlaget for byens økonomi og har vært grunnleggende for byens vekst siden grunnleggelsen for omtrent 1000 år siden. Selve navnet Sarpsborg er satt sammen av navnet på fossen og «Borg», som var det navnet som grunnleggeren Olav den hellige gav byen i 1016. Det sies at Olav den hellige grunnla byen etter å ha seilt oppover Glomma og valgte å stanse da han kom til fossen. Den nyetablerte byen Borg fungerte som Norges hovedstad fremt il 1030 da Nidaros (Trondheim) overtok rollen.

Sagbrukene og fabrikkene til Borregaard og Hafslund startet byens industrieventyr mot slutten av 1800-tallet, og Sarpsborg ble kjent som en av Norges største industribyer. I dag preges Sarpsborgs næringsliv fremdeles av de to store aktørene, Borregaard og Hafslund, som med sine vannkraftverk danner grunnlaget for hundrevis av byens arbeidsplasser. Ved siden av disse industrigigantene er byen også hjem til handelsselskaper som Coop Øst (som har regionkontoret sitt her), bryggeriet Hansa Borg og hage- og skogsutstyrsprodusenten Husqvarna. Programvareleverandørene Compusoft og Infotjenester holder også til her, og har årlig mer enn 100 millioner i omsetning. Andre store bedrifter i Sarpsborg driver innen bransjene bygg og anlegg, detaljvarehandel og bilsalg, for å nevne noen.

Det er ikke tvil om at Sarpsborg og tettstedet Indre Glomma representerer en av Norges mest aktive arbeidsplasser, og tusener av mennesker fra hele fylket pendler daglig hit for å jobbe.

Et bilproblem

Selv om biltrafikken i Nedre-Østfold er i nedgang, er ikke statistikken like positiv for Sarpsborg. I tidsrommet 2015-2016 har fylkeshovedstaden sett en økende trafikk fra alle kanter, og særlig i retning Kalnes.

Økningen i trafikk er i all hovedsak forårsaket av åpningen av det nye sentralsykehuset, Sykehuset Østfold, på Kalnes. Sykehuset er et av fylkets aller største arbeidsgivere, med nærmere 5000 ansatte som daglig må ta bilen, ettersom at det per i dag ikke finnes et akseptabelt kollektivtransportsystem. Veien til Kalnes går via E6, en allerede sterkt belastet vei ettersom at den forbinder Oslo, Sarpsborg og Svinesund.

Ringvirkningene av den økende biltrafikken er at byer som Sarpsborg belastes av både miljøforurensing og økt risiko på veien. Samtidig betyr dette at fylket ligger dårlig an med å oppfylle kravene til et mer miljøvennlig samfunn, og er dårlig rustet til å delta i det globale grønne skiftet.

Glommabanen som løsning

Det er ingen tvil om at Sarpsborg vil profittere av en bybaneforbindelse mellom byer og tettsteder som Fredrikstad, Askim og Kalnes. Som et av Østfolds store knutepunkt og arbeidssteder, må byen daglig håndtere tusenvis av reisende både til og fra sentrum. Per i dag finnes det ikke et kollektivtransportsystem som støtter opp om den økende trafikken av pendlere, og den økende biltrafikken utgjør et miljøproblem for byen på både kort og lang sikt. Glommabanen er et grønt alternativ som både vil gjøre livet enklere og føre til et bedre miljø for Sarpsborgs mange innbyggere.