Sykehuset Østfold, Kalnes

I 2015 åpnet Østfolds største arbeidsplass, nemlig Sykehuset Østfold. Sykehusets enheter er å finne på Kalnes i Sarpsborg, hvor det daglig arbeider nærmere 5000 ansatte. I tillegg til de ansatte ved de ulike enhetene, reiser hundrevis av pasienter og pårørende til sykehuset på en daglig basis, noe som medfører et betydelig press på biltrafikken på E6 fra Sarpsborg sentrum.

Dersom Glommabanen blir realisert kommer livet til å bli betydelig enklere for både ansatte, syke og pårørende. For alle andre som av andre grunner kjører E6 på samme strekning betyr dette mindre til i kø og en tryggere kjørerute.

Om Sykehuset Østfold

Sykehuset Østfold er et områdesykehus som er beregnet på alle innbyggere i Østfold fylke. Med nærmere 5000 medarbeidere er sykehuset en av de største arbeidsgiverne i fylket. Hit kommer både pasienter og helsearbeidere fra hele fylket for behandling eller arbeid, hver eneste dag, hele året.

Sykehuset Østfold har et stort og dekkende tilbud som inkluderer diagnostikk, behandling og rehabilitering, og samarbeider nært med fastleger, kommunehelsetjenesten og andre helseforetak i fylket.

Hovedenheten ligger på Kalnes, men sykehuset har også mindre enheter i flere av Østfolds største tettsteder og byer, som i Fredrikstad, Moss, Sarpsborg og Halden. Det er Helse Sør-Øst som eier Sykehuset Østfold.

En krevende beliggenhet

Sykehuset Østfold ble, etter mye debattering, åpnet på Kalnes, som ligger rundt 9 km nordvest for Sarpsborg, via E6. Denne lokaliseringen har møtt en god del kritikk siden nyåpningen ble annonsert, ettersom at det ikke er knyttet et godt kollektivtrafikktilbud opp til sykehuset.

Nærmeste jernbanetrasé ligger en halv mil unna, og det mangler per i dag et godt etablert og høyfrekvent busstilbud til og fra sykehuset. Det gjør det vanskelig å ankomme både hovedbygget og de andre enhetene uten å disponere bil, noe som igjen medfører et stort press på E6-trafikken.

Det har blitt påpekt at denne avsidesliggende lokaliseringen er direkte uansvarlig med tanke på det store antallet mennesker som daglig pendler til sykehuset og tilbake. Beliggenheten medfører et enda høyere press på biltrafikken, og gir husstander som disponerer mer enn én bil en urettmessig fordel.

Årsaken til at det nyåpnede sykehuset valgte å etablere seg i Kalnes var i all hovedsak at dette var et område som garanterte sikkerheten til pasienter, ansatte og pårørende. En annen kandidat var Lekevoll, som ble valgt bort på grunn at de inngrepene et sykehus ville hatt i områdets fuglereservat, samt bekymring for den negative påvirkningen av helikopterstøy.

Glommabanen som løsning

En realisering av Glommabanen kommer ikke bare til å gjøre livet enklere for beboere fra Fredrikstad i sør til Askim i nord. Banen kommer også til å medføre en sikrere hverdag for de mange pasientene som er nødt til å komme seg så raskt som mulig til sykehuset, på kort varsel. Ved å installere skinnetransport som strekker seg til Sykehuset Østfold er det forventet at en stor andel av sykehusets ansatte og pårørende velger banetransport fremfor bil. Dette gjør at trykket på E6 blir betydelig mindre, og viktige utrykningskjøretøy, som for eksempel ambulanser og brannbiler, kan komme seg raskere frem.

Glommabanen er både en del av det nye, grønne, skiftet og med på å gi både pasienter, pårørende og ansatte ved sykehuset på Kalnes et fullverdig alternativ til bil som transportmiddel. Med avganger hvert 15. minutt på hverdager, er det all grunn til å la bilen stå og velge å kjøre kollektivt. Nåværende beregninger estimerer at banen skal kunne gå 20 timer i døgnet, noe som også gjør det trygt og enkelt å komme seg til og fra nattskift, uten å måtte sette seg bak et ratt.

Oppsummert

Kort oppsummert kan det konkluderes at nåværende beliggenhet for Sykehuset Østfold er langt fra optimal. Sykehuset er fylkets største arbeidsgiver, og hver dag pendler det nærmere 5000 ansatte til og fra Kalnes. Her kommer det helsearbeidere fra både ytre og indre deler av Østfold, samt pasienter fra alle de nærliggende tettstedene og byene.

Likevel finnes det per i dag ikke et fungerende kollektivtransportsystem tilknyttet sykehuset, og nærmeste togstasjon ligger en halv mil unna. Bussavganger fra Sarspborg er sjeldne, og personer som bor i Fredrikstad eller Askim, for å nevne noen, må først komme seg til Sarpsborg og bytte transportmiddel før de kommer helt frem til sykehuset. Med Glommabanen kan vi gjøre en positiv forskjell på nåværende problemstilling, og gjøre hverdagen både enklere og tryggere for pasienter, pårørende og ansatte.