Veien videre

Vi håper at denne hjemmesiden vil være med på å spre informasjon og bidra til kampen for å realisere Glommabanen innen de neste fem årene. Veien videre kommer til å by på en rekke utfordringer og nye runder med spørsmål, og det er ennå langt til at prosjektet vil få en seriøs behandling av fylkesstyret og andre involverte parter.

For å oppnå dette inviterer vi alle involverte kommuner, fylkeskommuner og interessenter til å delta i debatten og ta en nærmere titt på de aktuelle problemstillingene. For å gjøre idéen om banen enda mer realistisk for de ulike partene ønsker vi å organisere en mulighetsstudie som gjør planene mer håndgripelige og klargjør virkningene av en bybane-satsing.

Vi håper å gjennomføre studien til høsten, slik at den er ferdig før til våren, neste år. På bakgrunn av dette arbeidet og den responsen det mottar, kommer vi til legge fram et forslag til videre planlegging av prosjektet.

Mulighetsstudien

En mulighetsstudie er rett og slett en utredning for å frembringe nye ideer og å belyse potensiale for utvikling av et prosjekt. Slike studier benyttes som regel i sammenheng med utredning av konsepter, vurdering av utvikling og alternativer. Hensikten med en mulighetsstudie er å utarbeide et grunnlag for videre beslutninger angående prosjektet. Resultatet kommer til å synliggjøre rammebetingelser og eventuelle alternativer samt estimere en totalkostnad for prosjektet.

Vår mulighetsstudie er finansert av Glommabanen AS, som har samlet inn én million kroner for å belyse de aktuelle spørsmålene og kjøre tilstrekkelige simuleringer for utvikling av banen. Dette er ikke en unik kostnad for å gjennomføre mulighetsstudier av prosjekter på nivå med Glommabanen, og pengene er samlet inn fra en rekke interessenter. Østfold fylkeskommune har bidratt med 300 000 kroner til studien, via Partnarskapsfondet. De enkelte kommunene langs den tenkte banen har slått seg sammen og bidrar totalt med 333 333 kroner. Næringslivet i de aktuelle byene bidrar med totalt 366 666 kroner, mens Infotjenester på Grålum, Sparebank1 Østfold Akershus, TTC Norge i Eidsberg og Wessmann Eiendom AS i Fredrikstad bidrar med den resterende summen.

Denne enorme responsen fra både fylke og næringsliv viser tydelig den sterke interessen for en utredning om muligheten for å utvikle Glommabanen. Det mangler dermed ikke på lokal støtte og tro på at en slik bybane vil være med på å gjøre fylket attraktivt både på kort og lang sikt.

Kan realiseres på kort tid!

Det er ingen grunn til å tro at Glommabanen kommer til å være et betydelig langvarig eller spesielt komplisert prosjekt. Deler av strekningen, mellom Askim og Sarpsborg, er allerede skinnebelagt og har daglige togavganger. Dermed kreves det ikke utbygging av nye skinner langs denne strekningen, da Glommabanen kommer til å bli en kombibane. Strekningen Askim-Kalnes vil dermed kunne bli ferdig i løpet av relativt kort tid, og de estimerte kostnadene for denne ruten vil være betydelig lavere enn resten av banen.

Strekningen mellom Sykehuset Østfold og Ferjestedet i Fredrikstad er 23 km lang, og det er fullt mulig å bygge og sette denne strekningen i drift på så kort tid som 4 år.

Estimerte byggekostnader

Mens det aldri er mulig å estimere ned til siste krone når det kommer til store prosjekter som Glommabanen, har Glommabanen AS sitt planleggingsteam satt sammen et budsjett som tar de fleste avgifter i betraktning. Foreløpig budsjett er som følger:

  • Hovedbane: Hovedbanen (strekningen Fredrikstad – Sarpsborg – Sykehuset Østfold) er estimert til de følgende kostnader. Generelle byggekostnader: 2,5 milliarder kroner. Når en tar andre kostnader inn i betraktning, som uforutsette kostnader,byggherre, planlegging,rigg og drift og generelle avgifter havner de endelige kostnadene et sted mellom 3,5 og 4,3 milliarder kroner. Den endelige summen avhenger av gjennomføringsmodell.
  • Tilkobling av Rakkestadbanen: Rakkestadbanen går fra Sarpsborg via Rakkestad og til Askim, som kommer til å bli et av endestoppene på Glommabanen. Denne delen av banen kommer til å koste betydelig mindre enn hovedbanen, da det allerede eksisterer togskinner på denne strekningen. Planen er å gjøre Glommabanen til en kombibane, som kan gå på både tog- og trikkeskinner. Når banen fra Askim ankommer Sarpsborg, vil det skifte over fra togskinnene til de angitte trikkeskinnene på hovedbanen. De generelle byggekostnadene for denne tilkoblingen er estimert til 280 millioner kroner. Tar en andre kostnader i betraktning, det vil si uforutsette kostnader,byggherre, planlegging,rigg og drift og generelle avgifter havner de endelige kostnadene et sted mellom 450 og 500 millioner kroner.